Algemene info Excel

Excel is een programma waarin je makkelijk berekeningen kan maken doordat alles ingedeeld is in tabellen. Dit noemt men ook wel een spreadsheet. In de cellen kan je gegevens invoeren of berekeningen maken. Het programma is van Microsoft, maar Excel is niet standaard geïnstalleerd op Windows. Dit omdat Excel onder Microsoft Office valt en dus niet onder Microsoft Windows.

Professionele Cursus Excel

Wil je snel en goedkoop een professionele cursus Excel volgen? Bekijk de Excel cursussen

Excel versies

De eerste versie van Office, waar Excel onderdeel van is, kwam uit in 1985. Door de jaren heen zijn er veel functies bijgekomen, die telkens in een nieuwe versie verwerkt zitten. Om de 2 á 3 jaar komt er een nieuwe versie uit van het pakket. Tot versie 7 werd het programma vooral aangeduid met versienummers. Sindsdien wordt vooral het publicatiejaar gebruikt als versienummer.

Microsoft Office was niet het eerste programma waarmee je spreadsheets kon maken. Dit was VisiCalc, wat is ontwikkeld in 1979. Dit programma leek in de basis op Excel, maar kon lang niet zo veel als Excel. In 1993 kwam VBA uit, waarmee je kleine scriptjes kon maken in Excel. In 1999 kwamen de draaitabellen er bij, waarmee gegevens gegroepeerd kunnen worden en makkelijk inzichtbaar kunnen worden gemaakt. In 2007 is de gehele interface verandert, wat voor veel mensen een lastige verandering was.

Excel voor Mac

Microsoft Office Excel is het meest bekende programma waarin je met tabellen werkt. Er zijn een aantal alternatieven, maar deze zijn een stuk minder bekend. Office is beschikbaar voor Windows, maar ook voor gebruikers van het besturingssysteem Mac OS. Hiervoor zijn speciale versies beschikbaar. De laatste versie is 2011.

Bestandsextensies

Bestanden die zijn gemaakt met Excel, worden standaard opgeslagen in .xls (voor versies tot 2007). Vanaf versie 2007 is ook de extensie .xlsx erbij gekomen. Mensen die een excel versie gebruiken voor 2007, kunnen deze niet standaard openen, maar dienen een klein bestandsconversie programma te downloaden. Na dit geïnstalleerd te hebben, kan je xlsx bestanden gewoon openen in de oudere Excel versie.