Met Excel kun je meer dan je denkt

Veel mensen hebben er schrik van om met Excel te werken. Het is namelijk een programma met erg veel functies, waardoor u soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Toch is het zeker de moeite waard om uzelf er eens in te verdiepen. Excel is misschien wel vrij omvangrijk, maar het is wel software die u veel werk uit handen kan nemen. In dit document geven we hiervan twee voorbeelden om te laten zien dat het wel degelijk de moeite is om af en toe met Excel aan de slag te gaan.

Excel en wiskunde

Anders dan met bijvoorbeeld Word, is het met Excel mogelijk berekeningen uit te voeren. Het softwarepakket is uitgerust met extreem veel formules. Zelfs de echt lastige berekeningen zijn prima uit te voeren met Excel. Daarnaast is het mogelijk om mooie grafieken en tabellen te maken. Op die manier is Excel niet alleen voor wiskunde erg goed bruikbaar, maar bijvoorbeeld ook bij statistiek. Het is dan ook niet vreemd dat Excel vaak wordt ingezet tijdens bijlessen. Met Excel kunnen namelijk eenvoudig voorbeelden worden gemaakt, waardoor degene die de bijlessen geeft handig kan laten zien hóe iets er precies uitziet. Op die manier krijgen leerlingen en/of studenten een beter beeld van waar ze mee bezig zijn.

‘Verticaal zoeken’

Excel heeft verder een specifieke functie die heel handig is voor het verwerken van data. Het softwarepakket biedt namelijk de mogelijkheid om ‘verticaal te zoeken’. Op die manier kunnen er verschillende datasheets of zelfs bestanden gekoppeld worden. Wanneer u bijvoorbeeld een uitgebreide assortimentslijst heeft waarvan niet alle zaken relevant zijn, dan is het mogelijk om op basis van bijvoorbeeld het artikelnummer enkel díe zaken die u wel kunt gebruiken in een ander bestand op te halen en te combineren met uw eigen gegevens. Zo kunt u dus een bestand creëren met enkel de informatie die u daadwerkelijk nodig heeft, wat in de meeste gevallen veel zoekwerk bespaart.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.